Santi Torres [Migra-Studium]. Cada any des de 1914, l’Església ha celebrat el 19 de gener la Jornada Mundial de l’Emigrant i del Refugiat. Una oportunitat per a renovar el compromís de servei cap a aquelles persones que per motius diferents han hagut d’abandonar el seu lloc d’origen.

Aquest any el missatge que tant el Papa com els bisbes han volgut transmetre, ha posat el seu accent en un triple compromís que a Migra Studium fem nostre: comprendre les causes de les migracions, treballar per a superar els aspectes negatius que causen dolor i, finalment, valorar els aspectes positius, tant per a les comunitats d’origen com per a les de destinació.

Comprendre les causes de les migracions, perquè són diverses i fruit de situacions de greus injustícies i desequilibris. Com deia un immigrant rescatat a alta mar: “la fam no coneix fronteres”. I és la fam, la manca de perspetives, les guerres, les sequeres, els desequilibris producte d’una globalització que ha mercantilitzat la vida humana, les que estan a la base d’una gran part dels moviments migratoris que es produeixen. Com diu el missatge d’aqueta jornada “Emigrants i refugiats no són peons sobre el tauler de la humanitat. Es tracta d’infants, dones i homes que abandonen o són sobligats a abandonar les seves cases per moltes raons, que comparteixen el mateix desig legítim de conèixer, de tenir, però sobretot de ser ‘alguna cosa més’”. Comprendre, doncs, les causes de les migracions ens permet conèixer millor les raons del fenomen, a la vegada que ens obre a la necessitat de la denúncia i a l’exigència d’adequades polítiques d’ajuda a la cooperació i al desenvolupament. Unes polítiques que desgraciadament han estat severament retallades a causa de la crisi econòmica.

Superar els efectes negatius de la migració, perquè els té, i seria ingenu no reconèixer-los: fortes situacions de desarrelament, el problema de la comunicació i la llengua, l’acollida, el desconeixement dels costums i del dret, la implementació de polítiques que vulneren els drets humans… Hi ha lleis que enlloc de superar els aspectes negatius de la migració, els agreugen. I darrerament d’aquestes lleis se n’han promulgat massa: el decret d’exclusió sanitària, l’increment de les expulsions i els ingressos en Centres d’Internament, l’ordre de col·locació d’elements tallants a les tanques de Ceuta i Melilla, les dificultats per a la regularització i el reagrupament familiar, l’intent de criminalitzar l’hospitalitat… Només amb una combinació efectiva d’acció assistencial i d’acompanyament, juntament amb la incidència política i la denúncia, es pot ser fidel a aquest compromís d’alleujar el patiment que provoquen aquestes lleis.

Però també hem de comprometre’ns a ressaltar els efectes positius d’una immigració que a través de la pluralitat rejoveneix la nostra societat, l’enriqueix amb noves cosmovisions i pot arribar a construir un món millor, i més humanament interrelacionat. Per això és molt important la superació dels prejudicis en l’avaluació de les migracions, ja que aquest prejudicis constitueixen veritables obstacles per a una visió positiva de la societat plural que està naixent.

Aquests tres elements s’alimenten o tenen el seu fonament en “la dignitat de la persona, que no es troba en criteris d’eficiència, productivitat o classe social, de pertinença a una ètnia o grup religiós, sinó en el fet de ser creats a imatge i semblança de Déu (cf. Gn 1, 26-27). Es tracta doncs que, partint del nostre contacte diari amb aquesta realitat, nosaltres ajudem a altres “a veure en l’emigrant i el refugiat no només un problema que ha de ser afrontat, sino un germà i una germana que han de ser acollits, respectats i estimats, una ocasió per a la construcció d’una societat més justa, una democràcia més plena i un país més solidari”.

En una jornada així tenim doncs molt a recordar, denunciar i celebrar.

***

Us recomanem llegir els següents articles i veure l’entrevista sobre la Jornada Mundial de l’Emigrant i el Refugiat que el programa Signes dels temps li ha fet a Xavier Alonso, membre de la Fundació Migra Studium.

– Grup de voluntaris CIE-BCN – Migra Studium davant del CIE de Zona Franca

Al CIE Francesc diria: què n’has fet del teu germà?

Imagen extraída de: Dominio Público

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here