Jesús RenauEl contracte era clar. El nen havia d’anar vestit d’estiu, amb roba de marca i tenia que menjar una galeta. Els pares cobrarien una quantitat suficient, ni poc ni massa, perquè el mercat està saturat de nens publicitaris i la competència  és notable. Tot, això si, en el marc teòric d’una exquisida atenció als infants.

De fet, però, les coses van anar d’una manera bastant diferent al que s’havia imaginat. Feia un dia de primavera bastant fred. La roba que portava al nen era inadequada. Van fer la col·lecció de fotos al costat del mar. I no va menjar una galeta, sinó una per cada foto. Total: important constipat, mal de panxa, cansament… ara mira al mar, ara a terra, dret o estirant a la sorra…Un autèntic desastre.

Quan va sortir a la televisió tots els companys de la classe el van felicitar. T’he vist a la tele… Als pocs dies uns quants euros van entrar en el compte corrent de la mare i en va parlar tota la família. Què maco, és un nen tan bufó….

Cada vegada que veig anuncis de nens o fets per a nens hi ha una protesta interior que em remou la consciència. Entren ben aviat a la “lògica del mercat”. Són objecte d’especulació. Hi ha uns diners entre mig. Són un bon reclam publicitari. Ja se sap vivim en aquest món. És el que hi ha, i més en temps de crisi, etc. La pregunta essencial és un altra. És positiu pel nen o la nena ser un objecte publicitari?  És pot considerar una explotació? És conforme als drets dels infants declarats solemnement per les Nacions Unides?

Cal un debat sobre el tema. No és un tema menor, perquè són menors els subjectes convertits en objectes. La sensibilitat dels pares, dels educadors i dels ciutadans ha de reaccionar quan veus i escoltes a infants parlant un llenguatge que no és el seu, el propi de la seva edat, i estenent una certa incultura que lloga un temps a un infant per fer-lo servir d’esquer del tot s’hi val per guanyar diners. Doncs, no tot s’hi val.

Imatge extreta de: Karakeando por la web

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here