Lluís YllaSense saber massa com, aquesta paraula s’ha fet present en els nostres diàlegs i lectures. Avui va esdevenint freqüent sentir que es parla d’interioritat en llocs i ambients diversos. -entre ells el món de l’espiritualitat-, de les recerques de sentit, del treball personal. El quadern editat per EIDES és una reflexió que s’endinsa en aquesta sensibilitat actual pel món interior des del referent de la tradició espiritual d’Ignasi de Loiola.

Parlem de “la” interioritat perquè hi ha una sensibilitat singular en els nostres dies. Ès un signe i una sensibilitat d’avui. Alhora en parlem perquè avui el món extern ens sol·licita, com mai, de moltes maneres, i fins i tot ens aclapara. I això ens fa sentir la urgència d’ocupar-nos més decididament del món interior. Tanmateix podem trobar les seves arrels en nombroses fonts de les tradicions religioses, espirituals i sapiencials.

La cura de la dimensió interior es concreta en maneres de fer, en itineraris en els que hem de concretar quan, on i amb quins suports els podem recórrer. Cadascú pot trobar-hi la seva manera. No tot convé a tothom ni de la mateixa manera, es diu en la tradició ignasiana. Tenim cura de la interioritat en com mirem la vida, com ens posem davant les situacions, com ens relacionem amb els altres, com vivim les nostres conviccions i creences… Determinades pràctiques i rituals ens hi poden ajudar: temps de silenci, moments de meditació, la consciència del cos… Hi ha un immens llegat de mètodes i camins disponibles. També ens ajudarà cercar algú o algun entorn que ens hi pugui ajudar.

Hi ha una aportació específica de la tradició ignasiana a la comprensió i a la pedagogia de la interioritat. El quadern reflexiona sobre la constel·lació del vocabulari ignasià propi d’un altre moment (on es parla de “interior”, “espiritualitat”, “intern”…), com es correspon amb el present i s’enriqueix, i què aporta a la sensibilitat actual per al món interior.

En aquest document es plantegen qüestions que inviten a la reflexió sobre els significats d’interioritat i d’espiritualitat, la seva relació i autonomia, sobre els itineraris i progressió en la dimensió interior, i en una visió unificadora de la recerca interior i espiritual que es conclouria, en la tradició de sant Ignasi, en una dinàmica de l’amor.

Imatge extreta de: Ikram Antaki

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here