F. Javier Vitoria Cormenzana

¿Alguna vegada hi va haver una ETA bona? Encara que la pregunta no sigui gens senzilla de contestar i tot i el risc de simplificar excessivament la meva resposta que exigiria, sens dubte, moltes més precisions de les que aquí puc fer, la meva resposta és: mai hi va haver una ETA bona, encara que no tots els seus comportaments històrics i accions puntuals mereixin el mateix qualificatiu moral. No obstant això, no sempre vaig pensar així. Què és el que ha canviat?

Per a explicar-me m’ajudaré dels tres primers significats de la paraula «bona», segons el Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española: 1. “Que té bondat en el seu gènere”; 2. “Útil i a propòsit per a alguna cosa”;  3. “Gustosa, desitjable, agradable, divertida”. Aniré del tercer al primer.

*Pertanyo a la generació nascuda en acabar la guerra civil espanyola. Durant els anys seixanta, la mitologia de la cultura violenta (“Euskadi està ocupada”, el messianisme guerriller, les figures del Che Guevara o del capellà guerriller Camilo Torres, etc.) ens va seduir a molts de nosaltres. La irrupció d’ETA en l’escenari polític basc ens va semblar “atractiva” i, fins i tot, ens va “captivar” a molts que mai vam militar en ella. Ens complaïa comprovar la generositat i el valor d’alguns joves de la nostra generació, que arriscaven les seves vides per lluitar contra la dictadura franquista. Fins i tot en alguns moments ens va semblar “divertida” l’aventura de col·laborar amb ETA. Per exemple, facilitar a ETA el robatori de la multicopista d’una institució universitària ens era tant o més “entretingut” que anar a menjar potes a Iturribide.

Escuchar

Leer fonéticamente

Diccionario – Ver diccionario detallado

*També vam pensar que l’organització armada era “útil i a propòsit” per a l’alliberament del poble treballador basc, utilitzant avui una expressió molt usada aleshores. ETA era una organització “bona” per assolir un objectiu polític: la derrota de la dictadura franquista i la conquesta de la democràcia. La tardor del 1968, a Bilbao, Ignacio Ellacuría, segurament a contracor, ens va reforçar aquesta convicció a alguns cristians que l’escoltàvem. Li vam sentir dir que, «en una situació desesperada, en una situació límit», el recurs a la violència subversiva, tal com havia fet el sacerdot Camilo Torres, era «una temptació, però no un pecat». Vam escoltar la seva intervenció des d’una percepció de la realitat basca de la violència, que podria resumir-se de la següent manera: la situació estructural de violència de la dictadura franquista havia provocat la violència subversiva i reactiva d’ETA, que ja s’havia cobrat les vides del guàrdia civil José Pardines (juny 1968) i del comissari Melitón Manzanas (agost 1968); i aquesta havia excitat l’habitual violència repressiva de la guàrdia civil que acabava de matar al primer militant d’ETA: Txabi Etxebarrieta (juny 1968). Amb tota naturalitat inferim de les seves paraules que la violència d’ETA era “temptació, però no pecat”, doncs vivíem en una situació límit i desesperada i estaven en joc valors superiors, com els drets humans i democràtics.

*El pas del temps m’ha portat a la convicció que la «bondat» d’ETA només es troba en la seva naturalesa o gènere: el propi d’una organització exterminadora de la vida. ETA ha estat molt «bona» a l’hora de matar, assassinar, extorsionar, aterrir, produir sofriment, deshumanitzar, fanatitzar, etc. allà per on passava. I tot el contrari, és a dir, molt «dolenta» a l’hora de generar vida, llibertat, justícia, fraternitat i democràcia. Poques persones i grups amb caire democràtic van advertir a temps el perill latent que amagava la violència etarra abans de 1975, data de la mort de Franco. I menys encara, les persones i grups d’esquerres o progressistes, com es diu ara. En el període posterior, el de la transició democràtica, amb prou feines es va anar obrint pas a una altra presa de consciència. No vam ser clarividents per a reconèixer a temps l’imparable força de destrucció i mort que amagava aquella violència de reacció contra la dictadura, inaugurada oficialment el 31 de juliol de 1959.

En aquesta qüestió em sembla imprescindible l’autocrítica. Actualment hi ha veus capficades en parlar d’una ETA «bona» i d’una altra «dolenta». Gairebé sempre fan coincidir el canvi de rasant en el moment històric en el que personal o col·lectivament ells van abandonar la lluitar armada o van adoptar una actitud crítica i bel·ligerant contra ETA. Hom ignora o oblida que potser és possible desistir de la lluita armada, penedir-se d’haver-la emprat, criticar-la després d’haver-la justificat i reconèixer l’error, però és impossible aturar aquesta dinàmica de mort i de destrucció que un dia ETA va engegar a Euskadi i que ha acabat essent terrorisme pur i dur. Aquesta força devastadora es va independitzar de la voluntat dels qui li van donar vida i van conviure amb ella amb absoluta naturalitat durant un temps. En els últims 42 anys, ha produït una infinitat d’estralls humans irreparables. I avui, encara és una amenaça mortal per a nombrosos ciutadans bascos i espanyols; i un factor deshumanitzador d’un altre nombre important de ciutadans bascos que en el seu afany de legitimar la violència han acabat essent ells mateixos les víctimes del seu poder destructor. La violència etarra ha produït i segueix produint conseqüències objectives i subjectives inacceptables.

La història d’ETA marca un abans i un després en l’experiència de ser bascos. Els nostres últims quaranta anys estan marcats a foc per la seva barbàrie terrorista. De la seva violència podem distanciar-nos personalment, però sense  alliberar-nos del tot dels seus danys i ferides. Durant un segle, com vaticinava Bernardo *Atxaga, carregarem amb tot això en la nostra consciència i pensarem que mai hauria d’haver existit la violència en el País Basc. Ens passa el mateix que als alemanys amb *Auschwitz, als nord-americans amb Vietnam o als argentins amb els desapareguts. L’experiència de la violència ens ha canviat, impregna el nostre inconscient individual i col·lectiu, dicta a prioris i dirigeix reflexiva o irreflexivament comportaments col·lectius. No som el que vam ser i el retorn a la pau i a la reconciliació, si alguna vegada es produeix, no serà cap operació retorn. Quan es descendeix als inferns de l’horror res no torna a ser el mateix. No cal dir que aquesta visió també ha canviat aquelles dues primers perspectives sobre la bondat d’ETA.

Javier_Vitoria

http://www.elpais.com/fotografia/reportajes/Javier/Vitoria/elpdiasoc/20101031elpdmgrep_6/Ies/

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here